oferta tygodnia

Piłkarski zestaw przekąsek!

Cztery rodzaje przekąsek podane z aromatycznym czosnkowym sosem. Idealne zarówno jako zestaw dla najmłodszych gości czy też dodatek dla piwa przy emocjonującym meczu.

16zł

Kultura jedzenia sushi


Kuchnie całego świata wiążą się z kształtowanymi przez wieki tradycjami i rytuałami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Niektóre z nich zanikają w pędzie codziennego życia, inne zaś nie umierają nigdy. Zapoznając się z kulinarnym dorobkiem odległego kraju, warto jest dowiedzieć się czegoś o tamtejszej kulturze jedzenia. Informacje o zwyczajach panujących przy zagranicznym stole mogą nie tylko uchronić nas przed popełnieniem niezręcznego faux pas, ale również uprzyjemnić nam posiłek.

Jednym z krajów bogatych w rytuały dotyczące potraw i napojów jest Japonia. Kuchnia tego państwa cechuje się wielką dbałością o detale. Poszczególne dania podlegają odpowiednim ceremoniom przygotowania, podania oraz spożycia, poprzez które wyraża się szacunek dla składników i osoby, która zajęła się ich przyrządzaniem. W tym artykule przedstawiamy kilka zasad i porad, pomocnych przy jedzeniu sushi, zarówno w restauracji, jak i w domu:

  • W wielu miejscach, przed jedzeniem podaje się ciepły, wilgotny ręcznik (oshibori), którym można obmyć ręce – sushi można jeść zarówno pałeczkami, jak i rękami.

  • Przed odwiedzeniem restauracji warto jest najpierw oswoić się z trzymaniem i używaniem pałeczek, ponieważ proszenie o widelec jest nietaktowne. W żadnym wypadku nie należy prosić o nóż, gdyż oznacza to, że jedzenie jest zbyt twarde i nie do pogryzienia.

  • Wzięty kawałek sushi nie powinien być trzymany w sosie sojowym zbyt długo, ponieważ namiękły ryż straci swój smak i zacznie się rozpadać. Zamiast tego należy go umoczyć od strony algi nori lub ryby.

  • Odpowiednio przygotowane sushi podane jest w małych kawałkach, które można zjeść „na jeden kęs”. Z tego też względu nie powinno się ich przegryzać. Takie zachowanie uznawane jest za niegrzeczne.

  • Dym papierosowy ma bardzo szkodliwy wpływ na świeże produkty, takie jak surowa ryba, dlatego należy unikać palenia w miejscu, w którym sushi jest przygotowywane i serwowane.

Pałeczkowy savoir-vivre


  • Odśwież i nawilż ręce używając gorącego, wilgotnego ręcznika (tzw. oshibori) na początku posiłku. Użyj go do mycia rąk, a następnie złóż go staranie przed zwróceniem go.

  • Unikaj wskazywania pałeczkami na kogoś lub coś, oblizywania ich, a także trzymania ich w dłoni zamkniętej w pięść.

  • Nie nabijaj jedzenia na pałeczki oraz nie wbijaj ich na sztorc w jedzenie, gdyż przypomina to kadzidełka i przywodzi na myśl symbolikę japońskiego pogrzebu i modlitwy do przodków.

  • Nakładając sobie jedzenie ze wspólnego półmiska, użyj drugiego końca pałeczek.

  • Nie należy bawić się pałeczkami ani nimi wymachiwać.

  • Nie zjadaj resztek ryżu i jedzenia przyczepionego do pałeczek.

  • Marynowany imbir należy przeżuwać pomiędzy różnymi rodzajami sushi aby w pełni docenić kolejne kawałki sushi.

  • Podczas jedzenia zupy, pałeczkami wybieramy jej większe składniki, a wywar wypijamy wprost z miseczki, trzymając ją oburącz.

  • Jeżeli już nie będziesz używać pałeczek, odłóż je ostrymi końcami skierowanymi w lewo na specjalną podstawkę.